clik disini ye

Thursday, August 12, 2010

9 sebab-sebab hati tidak bahagia

9 SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA

from CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM

 • Mohd Nizam bin A. Badaruddin

  Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

  1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

  2. Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

  3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

  4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan,pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui maknusia.

  5. Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut...walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi..** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

  6. Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

  7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

  8. Riak terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada..

  9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, ...dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

  Kesimpulan
  Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH. Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA. Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain....andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya. Wallahualam"

8 comments:

 1. Salam Bloggerman,

  Sifat Mazmumahlah yang buatkan kita tak bahagia ya. Kena hentikan dan berubah kearah yang lebih baik.

  Untuk ingatan, ramai orang yang ada hasad dengki dan pendendam ni. Berhati2 mencari kawan.

  ReplyDelete
 2. Betul ler tu, tak semua org kaya itu bahagia dan tak semua org miskin tu tak bahagia, kalau kita semua berbaik sesama insan dan semuanya kerana Allah insyaAllah pasti semuanya mudah

  ReplyDelete
 3. Nauzubillahi min zalik. Semoga kita terhindar daripada sifat-sifat sebegini, ameen.

  ReplyDelete
 4. Sayangnya bahan-bahan bagus yang boleh dijadikan pengajaran dan teladan ini tak ramai yang suka membacanya terutama golongan muda. Sebab itulah ramai golongan muda sering mengeluh kerana hati tak bahagia.

  ReplyDelete
 5. Dalam dunia realiti sekarang orang yang senang atas usahanya nampak lebih bahgia berbanding orang yang susah.Lihatlah orang yang berjaya biasanya dapat menunaikan rukun Islam dan rukun Iman dengan sempurna sedangkan orang yang susah sibuk mencari kehidupan seharian hingga lupa tanggungjawab untuk menunaikan ibadah wajib sekalipun....dari pengamatanku.

  ReplyDelete
 6. semua tu adlah penyakit hati yang sukar diubati kecuali muhasabah diri...tq info

  ReplyDelete
 7. kenali diri sendiri.siapakah kita?.ada tak dalam senarai

  ReplyDelete
 8. to yahaya,,,selalunya org tidak mengenali diri
  sendiri.ia memerlukan sesorang beri petunjuk

  ReplyDelete