clik disini ye

Monday, January 17, 2011

Sebelum aku datang mesir
Aku nampak hanya unta dan pasir
Tapi bila dah sampai mesir
Rupanya aku silap tafsir

Mesir..
Awek arab tepi jalan
Peerghhh!..cantik tahap gaban
Skali tu aku nampak dia makan
BAPAK AH!!, 3 pinggan sekali telan

Satu Hari aku nampak dia dukung baby
Aku PK memang bagus kalu jadi isteri
Tiba-tiba anak dia nangis mitak nasi
Hangpa tahu dia bt apa?
Dia lempang sampai berenti
Dasyat oOo..



Satu hari aku tengok arab gaduh
Perghh! mantap giler..cam WWE
Mula2 dia main sentuh-sentuh
Pastu terus baling besi

Tapi yang tu tak pa lagi..

Lepas baling besi darah kuar atas dahi
Ramai hero masuk campur mitak berenti
Pastu hangpa tahu apa jadi?
Hero tu pulak cakap "tolong amikkan lagi banyak besi!"

Sekali aku tengok orang jual roti
Guna keldai ala-ala p.ramli
Tiba-tiba roti tu jatuh atas jalan,
Pastu kene pulak tahi
Tapi rilek je arab tu cakap "beli!.beli!.beli!.."

Hari tu aku naik teksi
Kebetulan kawan aku duduk kat tepi
Tiba-tiba pintu terbuka, Makkk!!
Kawan tu pun tanya tak leh kunci?
Driver jawab.."lak lak, haza 'aadiy"(tak perlu,ni biasa je)
Kurang asam punya teksi..

Kerap kali gak aku beli Fatirah(roti canai arab)
Yang geramnya tiap hari pejual tanya nama
Sari tu aku tanya pehal ko ni suka tanya hah?
Dia tanya balik "Mushkilah?"(ada masalah?)
Dia yang bermasalah, aku pulak yang ditanya..
Nasiblah..

Satu petang aku sedang jalan-jalan
Tenang...sambil baca quran
Gedebuk! tiba2 rasa nk pengsan
Kurang ajar punya arab, dia baling pinggan

Tu lah kisah orang sini,
Jadi kawan-kawan kenalah hati-hati
Tak payah beranganlah nak buat bini,
Nanti tak pasal-pasal tukar posisi
Kita jadi isteri dia pulak jadi suami,PETIKAN DARI Mohd Yusof Hadhari Bin Saidon

15 comments:

  1. betol3...akak sy pon cite cmnih...org arab ganas...

    ReplyDelete
  2. sjak dulu lg diorg mmg cmni.. kedatangan islam bw sinar baru utk diorg...

    ReplyDelete
  3. pasai tu org tua tua ckp jahat macam pak arab

    ReplyDelete
  4. ish2...ganaz2...org melayu rmai lagi l;eh wat bini..hehehe..=p

    ReplyDelete
  5. sapa yg bijak sgt sanjung arab?

    ReplyDelete
  6. Masa kat Mekah, ada juga saya nampak, kalau dia nak lalu dekat org yg duduk nak tunggu waktu solat, dia langkah je, tapi taklah semua arab mcm tu, ada juga yang baik, siap sedekah gula2 roti dan kurma pula tu. Itu pengalaman sewaktu di sana.

    ReplyDelete
  7. org arab biase la..ustazah sy pun ade story juga masa die ade kat sane..

    ReplyDelete
  8. arab memang jahat , nafsu gajah

    ReplyDelete
  9. nice entri, macam baca seloka
    tp isi bernas dan padat
    kat kampus ramai gak mat dan minah arab
    patut pun prangai deme camtuh, rupanya culture kat sana camni eh
    nice sharing

    ReplyDelete
  10. org arab asal dari zaman jahilliah sebab tu ropa tu...

    ReplyDelete
  11. emm..menarik sgt..pernah dgr ceramah ckp pasal ni...kadang kat sana takde air, bila masuk toilet je..pehhhh..betul ke..? ish..huhu...

    ReplyDelete